Bujdosó PinceA borász, pincészet bemutatása

A Bujdosó család Klára asszony családja a felvidéken élt, édesapja ismert vadász és vadászati könyvek szerzője volt. Idősebb Bujdosó Ferenc alföldi gazda családból származik. Eltérő égtájak szülöttei találkoztak és alapítottak - a szorgalma miatt tisztelt családot Balatobogláron. Mindkét szülő (ma már boldog nagyszülő) a természet szeretetét tanulta meg legelőbb és ennek megfelelő életpályát választott. Klára asszony mikrobiológus, kertész és pedagógus, idősebb Ferenc kertész. Évtizedeken át dolgoztak a Balatonboglári Borvidék legnagyobb szőlészeti és borászati vállalkozásában. Tanították a balatonboglári kertészeti középiskola diákjait. A három gyermek ifjabb Ferenc, Zsigmond és Orsolya - a szülők segítségek mellett - építi tovább család vállalkozását. Ferenc a szőlőtermelés és a borászat vezetője, Zsigmond a vendéglátás gazdája, Orsolya az értékesítéssel és a marketinggel foglalkozik. A szőlőbirtok A család a vállalkozását 70 hektár termőhelyű szőlőültetvényre alapozta. A szülők több évtizedes tapasztalatainak eredményeként válogatták ki - és vásárolták meg másfél évtized alatt- a művelni kívánt földeket. Azt vallják, hogy a legjobb termőhelyekre lehet felépíteni az egyedi, minőségi bort adó pincészetet. A szőlőterületek rekonstrukciójával és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével (Guyot-művelés) megalapozták hosszú távú céljukat. Napjainkban a borászati technológia és az értékesítés továbbfejlesztése került előtérbe a család gazdaságában. Termőhelyek Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit - ezzel a majdani bor minőségét -, a tudatos, évtizedes munka eredményeként ma már hosszú távra szólóan, minőségi szőlőt termelhetnek. A legkiválóbb termőterületeken termelt világfajták mellett - kisebb mértékben és a választék bővítés igényével - termelnek még Chasselas-t, régebbi, szép magyar nevén Gyöngyszőlőt (6 ha Szőlőskislakon). Termelnek Muscat Lunelt, azaz a Sárga Muskotályt, azt a szőlőt, amely már az ókori görögök és rómaiak egyik legkedveltebb borszőlője volt; valamint a Müller Thurgau által 1891-ben nemesített Rizlingszilvánit, az Erdélyből származó hungarikumot, a Királyleánykát, a feltehetően Ausztriából származó Zöld vertelinit; a Magyarországon igen elterjedt - és vitatott származású - Olaszrizlinget. 70 hektár szőlőbirtokon gazdálkodó tradicionális, nagy hagyományokkal rendelkező borász család. Fehér- és vörösboraik alapanyagait a megfelelően kezelt, válogatott, kiváló minőségű szőlőt, a dél-balatoni Balatonboglári Borvidék szívében, kiválónak tartott szőlőtermő helyeken termelik: a szőlőskislaki Bánom-hegyen, János-hegyen, Kakashegyen, a balatonlellei Kishegyen és a holládi Bari-hegyen. A 200 éves pincében a finom nedűk mellett - melyek a korszerű technológiával működő borászati üzemben készülnek - megtalálható egy 150 éves borászati eszközgyűjtemény is.

Bujdosó Pince termékei

BUJDOSÓ CABERNET-SAUVIGNON 2005

Balaton, Száraz, Vörös, Cabernet Sauvignon

Ár: 2500 Ft
Karton ár: 2400 Ft